TIPS MEMILIH WARNA PAKAIAN



Salah satu cara untuk tampil menarik adalah dengab mengenakan pakaian yang tepat. Ramai yang bertanya kat faz macam mana nak suai padankan baju, seluar/skirt dengan tudung agar kita tak kelihatan seperti badut...Kebiasaannya faz akan memilih baju apa yang nak dipakai terlebih dahulu kemudian barulah faz akan suai padankan dengan seluar mahupun skit serta tudung. Untuk pengetahuan, akhir-akhir ni faz gemar sangat memakai skirt sebab rasa macam sopan gitu hihi.. al maklum la bila pakai skirt kan lebih besar tak melekat mcm seluar cumanya faz kena lebih bijak suaikan baju apa yang sesuai untuk dipakai bersama skirt agar personaliti muslimah terselah tatkala berfesyen. Ok di sini faz bagi beberapa tips macam mana nak padankan pakaian dari hujung rambut hingga hujung kaki. Harap tips ini dapat membantu anda yang masih ragu-ragu untuk menggayakan pakaian.

TIPS MEMILIH WARNA PAKAIAN

  1. Kita boleh menggayakan sesuatu pakaian tidak melebihi dari 3 warna. Untuk kelihatan lebih menarik dan ceria, gabungkan warna semulajadi seperti putih, coklet krim, kelabu mahupun hitam bersama warna-warna ceria seperti hijau pucuk pisang, biru muda, oren, kuning, jingga, peach, merah jambu mahupun merah. Gabungan warna semulajadi dan warna ceria mampu membuatkan anda nampak lebih ceria & muda. Namun yang demikian, jika anda tidak yakin bermain dengan warna, gayakan sahaja 1 warna seterusnya pakai aksesori seperti rantai, gelang mahupun tudung yang lebih menyerlah & warna-warna ceria.
Contoh penggayaan yang sesuai: baju warna biru, seluar/skirt warna merah & tudung warna kuning atau gabungkan warna tudung  merah & biru.


  1. Jika anda ingin memakai baju bercorak bunga, abstrak dan sebagainya, padankan seluar/skirt corak kosong (plain) warna senada dengan baju. Perlu diingati, jangan sesekali anda memakai baju corak bunga, seluar & tudung juga bercorak. Apabila semua yang anda pakai bercorak, ia hanya akan nampak berserabut. Ini harus di jauhi.
Contoh penggayaan yang sesuai: baju corak bunga, seluar/skirt dan tudung corak     kosong (plain) senada.

  1. Anda juga boleh menggayakan corak kosong untuk baju, corak garisan lurus untuk seluar dan corak bunga untuk tudung.  

  1. Sebelum memilih warna pakaian, anda kena tahu bentuk tubuh badan anda terlebih dahulu. Tips berikut faz akan bagitahu mengenai tips memilih pakaian mengikut tubuh & warna kulit.

7 comments:

  1. aku setuju, lebih banyak warna sukar untuk bergaya :)

    ReplyDelete
  2. nice info ..
    buat yg cari pakaian wanita & anak2 silahkan kunjungi : Toko Pakaian Online Murah Berkualitas-BUTIK ADHE - butikadhe.blogspot.com

    thanks

    ReplyDelete
  3. nak tanya.baju kurung saya warna peach lembut/pudar..tudung warna apa yang sesuai untuk de gandingkan..tQ

    ReplyDelete
  4. Kalau Sy gabungkan warna biru untuk baju n kuning untuk seluar cmne?? Sesuai tak???

    ReplyDelete
  5. nk tanya. Kalau pakai dress labuh warna jingga, tudung warna apa yang sesuai untuk dipakai? thank you :)

    ReplyDelete
  6. Info yg membantu..tq u sbb kadangkala stp perempuan perlu info mcm ni, mcm sy..dahulu msa remaja,sy lgsung xtau mcm mn nak match up kan tudung,blouse ngn skirt,mak & kakak sy yg jar skit2....Oyer,those yg cari suar Palazzo, jegging, Cardigan chiffon tu boleh kunjungi blog sy : http://rydiacollection.blogspot.com/

    ReplyDelete